Dobrodošli
Uporabniško ime:

Geslo:


Zapomni se me

[ ]
[ ]
[ ]

Oglasi
http://www.seeklogo.com/images/1/740-logo-6E10838713-seeklogo.com.gif

Forumi
vozimvolvo.si :: Forumi :: Avtomobilizem
<< Prejšnja tema | Naslednja tema >>   

Cestno prometna kultura

Pojdi na stran  [1] 2 3 ... 12 13 14
Avtor objava
alfaromeo
03 maj 2007, 18:08 Predogled tiskanja
Prijavljen dne: 12 nov 2006, 21:59
Objav: 3866
Čez praznike sem se pojal z avtomobilom in kolesom predvsem po Gorenjski, natančneje Trenta, Vršič, Kr. Gora......
Zmotilo me je veliko zadev, ki se tičejo neposredno cestno prometne kulture, ki je verjetno tudi odraz razmišljanja ljudi in mentalitete ljudstva na sončni strani alp.
Priznam da sem si, med tem ko sem se pojal, bodisi z kolesom, bodisi z avtomobilom, dal precej duška, a sem se vselej vozil po "svojem" pasu in čez naselja peljal po omejitvah, na AC pa nisem neumorno blendal, trobil, bentil vse vprek in kazal sredinec, če se mi kateri ni takoj umaknil.
Ker v tem času cesta na Vršič ni polna koles, avtobusov, turistov itd sem se z avtombilom malo hitrje zapodil tudi proti najvišjemu slovenskemu prelazu. Dohitim prvega, ki me je takoj opazil in me nemudoma spustil mimo. Jaz sem se mu lepo zahvalil (z vsemi štirmi smerniki). On je užival v počasni vožnji, jaz v malo hitrejši. Drvim naprej dohtim drugega. Nekaj časa vozim za njim, ne nasilno, kljub vsemu pa tako, da sem mu nakazoval, da hočem mimo njega. Voznik je vozil levo desno malo po sredini. Bila ga je polna cesta. Vem bil je na dopustu in je užival v lepotah narave ali pa je prvič sedel v avtomobilu in se prvič peljal po taki cesti. A sprašujem se, ali je res tako težko nekoga, ki je pač hitrejši, spustiti mimo??? No končno se cesta dovolj razširi, da je on vozil po svoje, jaz pa sem lahko švignil mimo.... Zadeva se še ni končala. Pripeljem na vrh in se začnem spuščati. Dokaj hitro, nakar dohitim dva avtomobila, in sicer BMWja. Prvi je bil starejši in je imel slov. registracijo , drugi novejši z avstrijsko reg. in starejšim voznikom(60+let). Kljub temu da so avstrijci zelo potrpežljiv narod, strogih pravil in načel, je bil človek vidno živčen. Verjetno se je vozil za njim s hitrostjo 10km/h, ne pretiravam, od vrha. Zopet zgodba enaka. Čez ride po obeh pasovih, potem malo po sredini itd.... Skratka na svetu sem samo jaz in nihče drug. Zavedam se, gledal je okoli neokrnjeno naravo in užival v počasnji vožnji, a zopet se je pojavilo tisto vprašanje. Ali je res tako težko spustiti nekoga, ki je vidno hitrejši od tebe, naprej, ne da bo ranjen ponos(kakšen, sicer ne vem)??? Očitno zelo. No hvala bogu je potem cesta dopuščala, da sva oba švignila mimo, nakar je avstrijec spustil mimo še mene. Zopet sem se mu zahvalil....

Ker sem mnenja, da si je potrebno na cesti in na sploh v življenju pomagati in znati, kljub različnosti, živeti eden z drugim, sem, ko sem se vsedel na kolo, pomagal avtombilistom, motoristom.... Ker so ovinki nepregledni in kolesar sedi višje od voznika avtombila, sem vsakemu avtomobilu, ki se je cjazil za menoj in me zaradi nepreglednosti ni mogel prehiteti, takoj ko je bilo mogoče pomahal naj gre naprej, da ima prosto pot. Vsak se je zahvalil z troblo ali pa z vsemi štirimi utripalkami. Sem pa doživel tudi, med tem ko sem na kolesu sopihal navkreber, da se je kakšen patron, ki je prišel nasproti, sedel v avtombilu in vozil po dveh pasovih in sekal ovinke, češ ko ga je....e, saj je na kolesu, se bo že on umaknil, drugače ga povozim. Pojavi se novo vprašanje. Se morda ti ljudje kdaj vprašajo in hkrati zavedajo, da je lahko situcaija kdaj tudi drugačana in da bo morda on kdaj na kolesu ali pešec, pa ga bo nekdo drug z avtombilom "gonil" levo desno?? Verjetno ne. . Sam sicer nisem tak, da bi se počutil v avtombilu blazno močnega pred kolesarjem, peščem in izsiljeval šibkejše člene....

Dostikrat se tudi zgodi, ko se vozim po kakšnem makadmu s kolesom, da nekateri prdrvijo mimo in te zaprašijo, da ješ pesek še 5 km. Ali je tako težko tistih par metrov zmanjšati hitrost?


Zanimajo me vaše izkušnje in mnenje o cestnoprometni kulturi slovenskega naroda. Sam sem mnenja, da je le ta na dokaj nizki ravni, obstajajo pa seveda zelo svetle izjeme.....

lp

[ Uredi 04 maj 2007, 01:57 ]
Na vrh
rdečs40
03 maj 2007, 18:50
Član #50
Prijavljen dne: 14 nov 2006, 11:25
Objav: 382
Na slovenskih cestah sem ugotovil, da moram pogosto razmišljat ne samo o tem kako jaz vozim, ampak tudi namesto drugih udeležencev v prometu, ker očitno ljudje mislijo, da je dovolj da znaš upravljati s tremi pedali in enim obročem.Žal ali pa na srečo ni tako.Med vožnjo je potrebno biti zbran, kar pa po mojih opažanjih naši vrli vozniki niso.
Zadnje čase pogosto vozim fotra v svojem avtu in včasih mam te "sebičnosti" na cestah že poln k.... in pripomnim kaj v smislu:"Pa o čem ta model pred mano zdej razmišlja, ker o vožnji definitivno ne!"Potem mi pa foter, flegmatik kakršen je mrtvohladno odgovori, da pač ta voznik po vsej verjetnosti sploh ne razmišlja o ničemer.Bojim se da je res tako.
Naši vrli organi trdijo da je največji krivec za prometne nesreče neprilagojena hitrost, moje mnenje pa je da temu ni tako.Zakaj se potem v nemčiji na avtocesti pri 220 km/h nisem niti enkrat znašel v "kočljivi"situaciji, medtem ko sem na slovenskih avtocestah bolj ali manj napet ves čas???Na cesti nismo sami in tega bi se morali zavedati, spremljati promet okoli sebe in se mu prilagajati.Zakaj je treba vozit za vsako ceno 110 po prehitevalnem pasu in ne spustit naprej hitrejšega???
V Sloveniji izraza "kultura vožnje" žal še ne poznamo!Zelo pa smo seznanjeni z egocentrizmom in kompleksi, ki se tako ali drugače kažejo tudi na cestah.
Tako, to je moj "roman" o cestno-prometni kulturi.
Na vrh
Terminator
03 maj 2007, 19:15
Član #74
Prijavljen dne: 18 nov 2006, 18:29
Lokacija: Ljubljana
Objav: 2980
meni gre tudi na "jetra" ko tako mečkajo... menim da so ti vozniki bol nevarni od tistih ki norijo/norimo pa veliko jih je tudi, ki se ne znajdejo v svojem avtomobilu.... to lepo opazim, ko vozim kombi in če je cesta malo bolj ozka vsi obstanejo in ne vejo kako bi se umaknili, da ne omenjam kako eni "motovilijo" ko želijo parkirati (ko jih opazujem se nasmejem do solz, če pa se mi mudi in moram takega čakati pa skoraj ponorim )

drugače sem pa za dinamično vožnjo, ki je malo bolj hitra kakor počasna

policaje, ki pa prežijo z radarji bi pa najraje [cenzura] naj raje vstavljajo voznike npr. ki ne znajo menjati pasov, tiste ki se vozijo brez čelade na motorju (zadnjič sem videl na roški,i ko sta se 2 brez čelade na motorju pripeljala po poljanski in po levem pasu prečkala rdeč semafor, policistka na kolesu, ki je vstavljala na roški pa ni niti trznila), potem tiste, ki jim ne gorijo luči, tiste ki pri zelenem semaforju zaspijo, tiste ki v prometni gneči rinejo skozi zelen semafor, čeprav vedo da bodo zaprli celo križišče,...

[ Uredi 03 maj 2007, 19:24 ]
Na vrh
SoundMan
03 maj 2007, 19:53
Član #51
Prijavljen dne: 14 nov 2006, 11:49
Objav: 145
Čestitke! Ta tema ja tud moj "kje pa vas čevelj žuli".
Pri sebi opažam, da imam navzdol en "prag" počasne vožnje, pri katerem nisem več pozoren, gledati pričnem, naravo, stavbe, deklice... cesto pa vedno manj.
Ja, pa še zaspan postanem, ko moram vozit "penzionistično"!

Se podpišem pod vse tri dosedanje poste v tej temi...
Na vrh
Spletna stran
nakaza
03 maj 2007, 22:17
Član #126
Prijavljen dne: 14 dec 2006, 13:28
Objav: 18
Bom povedal kot kolesar.
Kolesarim kar dosti, vendar se izogibam vsakršnim asfaltiranim cesetam, goszdne poti, potke..... tam je zame.

Ker pa občasno naredim kakšno turco, moram obvezno na asfalt Že prej mi je slabo, ker vem, da se bom vozil med norci, skratka...

Vračam se iz ture, prekolesarim cca 50 km do doma še 20, peljem skozi vas cca 30km/h, nasporti nobenega, zadaj pa vidim en avto, kateri mi sledi. Peljal sem se normalno, no še bol lepo, čisto po robu, ampak ta avto me nikakor ne prehiti, ker je bil klanc navzdol, povečam mojo hitrost tam na cca 45km/h, cesta se odpre, še vedno nobenega naproti, ta avto me še kar ne prehiti .

Nič, vrtim pedala gonim... naenkrat slišim močno pospeševanje, pogledam nazaj en star tip je znoru, ker me avto, kateri je bil za mano (se bom lepo izrazil voznica) ni prehitela. No možakar prehiti, se pelje vzporedno z mano in mi začne trobit in na debelo gledat ter krilti z rokami

Mater, takrat mi je pa dvignilo prtisk, ZNOREL SEM. Peljem se lepo, ker me pa ena babnca ni upala prehitet, mi začne tip trobit, mahat in krilit... Pritisk v višave, vračam mu s kretnjami , imel je pa srečo, da ni ustavil, mater bi ga direkt na gobec! Res me je razkačil.

Tip odpelje naprej, v meni pa kuha kuha. Z veseljem pedaliram naprej in gledam levo, desno pred vse gositlne, kje bom srečal tega k****a, da "poračunava". Sreči ga ni bilo nikjer, do doma sem se ohladil in zadevo nekako pozabil. Ampak še danes, ko se spomnim me pogreje.

Sam se zelo toleranten do šibkejših udeležencev v prometu, Z avtom ponavadi ne vozim hitro, vozim tekoče in ne mečkam.

Mečkači to pa so ena posebna sorta, katerim bi vozniško raztrgal!!!!




besedilo popravil AR

[ Uredi 04 maj 2007, 01:46 ]
Na vrh
AljAž
03 maj 2007, 22:24
Prijavljen dne: 20 nov 2006, 09:44
Lokacija: nM
Objav: 3767
Ja pri meni je tudi tako, da ko vozim malo hitreje (kar je večino časa) sem bolj "prisoten" na cesti, hitreje odreagiram na kako nepredvideno situacijo, hitreje predvidim kako neumno potezo nekoga pred mano, in sam kasneje naredim kako neumnost. Če pa se vozim počasi z mislimi odjadram na kako smučarijo ali Maldive, z avtom pa...
Sama kultura voznikov je pa bi rekel povprečna. Se najdejo vse "sorte"! Tudi sam se obnašam (sicer po pravilih) a zelo različno, če sem dobre ali slabe ("nataknjene") volje.
Na vrh
Beastmaster
04 maj 2007, 10:17
Član #111
Prijavljen dne: 02 dec 2006, 09:23
Objav: 1307
Skoraj bi se strinjal z vsemi posti, vendar moram pa pripomniti sledeče, skoraj vsi ste pljuvali če Slovence, naj vam povem da sem doživel več takih izkušenj z Avstrijci in Italjani!
Peljem se (takrat se imel še "spinpanega" puntota) proti naši obali, nakar za mano pridrvi Jaguar z A reg., začne blendat skakat po avtu jaz pa ravno sredi prhitevanja šleparja, s kolegom se spogledava kakor lejga psihota no v končni fazi se mu umaknem najhitreje ko je bilo to možno, se pripelje model v "šrtic" in men on . seveda nisem ostal dolžan nakar se hladno zapelje vame, se umikam že na travnato bankino ko je končo nehal!!!!(če bi ga lahko dohitela, bi se vrnu v A v polivinilasti vrečki!!)
Se peljem v neko fabriko v Italiji, po avtocesti BP, zavijem na lokalne ceste, no v naslednjih 20 min sem bil deležen večih preklinjanj kot če bi stresu gnoj sred Ljubljane, razlog, mel prižgane lučke podnevi, mi blenda, jaz nazaj, v sekundi sem bil "kao butast Slovenček"!!
Čez A, mimo Salzburga, se peljem ene140, na voznem pasu! Za mano se pripelje Meca, voznik ene 60 let. Začne blendat, trobit, v glavnem vse "rageing" zadeve, vozi se za mano do Nemške meje potem si zapiše tablico in se ustavi na pumpi! V glavnem še sedaj ne vem kaj mu je dogajal
Toliko o tem!
kar pa se tiče Slo voznikov, imamo pa vsi zelo slabe in tudi zelo dobre izkušnje!
PS: tut ceste niso tolk u Pi&$# kakor se govori, nikjer ni nič boljše!!!
Pa "pljuvat"je še vedno najlažje!!

[ Uredi 04 maj 2007, 10:20 ]
Na vrh
rdečs40
04 maj 2007, 13:17
Član #50
Prijavljen dne: 14 nov 2006, 11:25
Objav: 382
Beastmaster, kar se tiče italijanov se popolnoma strinjam s tabo, ker njihov stil vožnje je pa zame nek čisto nov svet.Je pa zabavno(če se sprostiš)vozit po italiji, ker to je pa res...
Avstrijci se pa po tujih avtocestah "znorijo", ker doma ne smejo.Po avstriji vozit je men ql, z avstrijci se vozit po sloveniji(ali pa kod drugod) je pa katastrofa.Po principu;gremo zj...t vse, saj ni naše.
Na vrh
Photopress
04 maj 2007, 15:20
Član #115
Prijavljen dne: 05 dec 2006, 22:15
Objav: 61
Čeprav se mi zdi, da "tapravi" Italijani, Avstrijci in predvsem Nemci so vseeno kar kulturni, na svojih ali naših cestah... Blendajo predvsem bolj Nemci in Avstrijci tipa gastrbajter oz. Mujo in Suljo aus Dojčland und Tarik aus Turkiš, ki se po naših cestah vračajo v domači brlog, nesejo eure, nazaj pa bodo peljali čevape, janjetino, kajmak...
Na vrh
alfaromeo
06 maj 2007, 22:25
Prijavljen dne: 12 nov 2006, 21:59
Objav: 3866
Pozdrav!

Zadnjih par dni sem se po dolgem (3 tedene) času ponoči dalj časa vozil po slovenskih AC.

Zakaj se zgolj pri nas dogajajo naslednje zadeve:
~ Nasproti vozeči po AC vozijo z dolgimi lučmi, kljub temu, da mu ti poblendaš in mu daš jasno vedeti, da to moti.
~ Si v kolni vozil (na AC ali magistralki), ta kolona vozil zapelje v meglo in hopa, pred tabo takoj vklopi meglenko, da tista močna rdeča luč sveti v galvo in moti, nato pa še tisti za teboj takoj prižge svoje meglenke, da se ti vse blešči v vzvratnih ogledalih....

Kljub temu da sem se veliko prevozil po tujih AC, Nemčija, Avstrija, Italjia, Francija, zgoraj naštetih zadev nisem opazil nikjer. Izjeme so sicer povsod, a pri nas je to skoraj nacionalni šport številka 1.
Na vrh
S60R-Ocean Race
07 maj 2007, 01:14
Član #22
Prijavljen dne: 13 nov 2006, 00:30
Objav: 1418
Hm ponavadi "gastarbajterji" ravno ne blendajo in so prav oni tisti, ko jim blendaš da nimajo prižganih luči oni pa tega sploh ne opazijo. Sam sem se veliko prevozil po Nemčiji in se še vozim, kjer je kultura na AC na nivoju ( so tudi huude izjeme ). Če prehitevaš in je nekdo za teboj hitrejši, bo poblendal kar se mi zdi čisto normalno. In če se mu ne umakneš in še kar naprej voziš po prehitevalnem pasu, tudi meni tlak naraste ker vem kako je, ko se mudi.
Pri nas veliko ljudi ne ve, zakaj je levi pas na AC. To je prehitevalna špura ne pa da se vozi tam 110 na uro pa še pomožnosti se v vzratno ogledalo ne gleda kar tudi več kot pol Slovencev na AC ne dela. Pa eni pravijo na AC se je sproščujoče voziti...Malo morgen ja...Omame z Citroeni C3 to pravijo, ko se vozijo 110 in gledajo pred sabo kot bik v nova vrata. Vožnja po AC zahteva veliko koncentracije. Pregled predse in seveda veliko jaz gledam nazaj, tudi če nisem pred manevrom prehitevanja tako da ko vidim če je kdo hitrejši od mene ( zelo redko ), se lahko umaknem že preden je njemu nuja meni blendat.
Na vrh
AljAž
07 maj 2007, 01:16
Prijavljen dne: 20 nov 2006, 09:44
Lokacija: nM
Objav: 3767
Avtocesta je res specifična kar se vožnje tiče. Malo za šalo bi lahko rekel, da moraš več gledati nazaj kot naprej.
Na vrh
RollingStone
07 maj 2007, 09:33
Prijavljen dne: 13 nov 2006, 12:12
Objav: 1965
Tudi sam sodim med tiste, ki ga radi malo pritisnejo, vozijo dinamično in ne mečkajo. Najbolj od vsega na cesti pa sovražim mečkače. Sicer jih je po celi Sloveniji dovolj, bi pa izpostavil en predel v našem koncu, in sicer Podvin. Omejitev na cesti je 90, čez križišče 60 in nato spet 90. OK, če je kolona, polna tujcev, mi je nekako jasno, zakaj počasnost, če pa ni na cesti nobenega, razen onega pred mano, pa ne morem razumet, zakaj zmanjšati na 30km/h že po klancu navzdol (kjer je omejitev 90).

Ravno tako sovražim tiste, ki čakajo kot lipov bog na križišču pri zeleni luči, ko pa končno speljejo, pa prav počasi peljejo skozi križišče, da oni za njimi mora spet čakat na zeleno.

No, tudi tisti, ki pri omejitvi 90 ali 60 upočasnijo na 25-30, ko vidijo policaja, niso izjeme. Pa **** ***** moraš upočasnjevat, če je omejitev določena. Če greš po omejitvi ti menda ne morejo napisat kazni za preveliko hitrost. Ali pač?


Na avtocesti me motijo oni, ki vozijo po prehitevalnem pasu enako hitro ali celo počasneje, kot tisti, katerega prehitevajo.


No, moje mnenje je, da če človek ne zna voziti po omejitvah, ni za na cesto. Naj nese vozniško nazaj, pa bo manj živčnih voznikov na cestah.

Aha, ker vem, kakšno zmedo lahko povzročijo kolesrji in motoristi na cesti, naj povem še, da se z motorjem izogibam avtocest in celo magistralnih cest. Se raje lepo normalno vozim po stranskih cestah, še raje pa po gozdu ali po kakšnih gorskih cestah. Kolesarim pa tako redko, da nimam pripomb (povprečna relacija s kolesom je do trgovine in nazej, na kakšno daljšo turo grem zelo zelo redko).


Aja, italijani res vozijo, kot da so samo oni na cesti (seveda obstajajo tudi izjeme), pravijo pa, da so francozi še hujši.


Pa mogoče še to, ker se mi zdi, da bo debata nanesla na to:
Ljubljančani pravijo, da so kranjčani in nevemkdoševse slabi vozniki, kranjčani pravijo, da ljubljančani ne znajo vozit, celjani pravijo, da spet tretji ne znajo vozit....
Ker me je dovolj po celi Sloveniji, bi povedal (preden se začnete prepirat), da po mojih izkušnjah nihče, ki je na tujem ozemlju ne zna vozit. Kranjčani ne znajo voziti po Ljubljani, Ljubljančani ne po gorenjski, in tako naprej. Torej je vse, kar ena regija pravi o drugih voznikih, delno res. No, so seveda tudi svetle izjeme, in pa slabe izjeme, torej taki, ki znajo voziti povsod, in pa taki, ki še na domačem teritoriju ne znajo vozit.

Naj povem še to, da mečkači niso vse, kar sem videl na cesti. Pred dvema letoma sem delal na cestninski postaji Torovo, tako, da lahko z gotovostjo rečem, da tam vidiš paciente vseh vrst. Glede na vožnjo ljudi na AC lahko rečem, da 3/4 udeležencev na cesti (od tega več kot 50% tujcev, po večini gastabajterjev) ni za na cesto pod nobenim pogojem!

[ Uredi 07 maj 2007, 09:37 ]
Na vrh
rdečs40
07 maj 2007, 15:51
Član #50
Prijavljen dne: 14 nov 2006, 11:25
Objav: 382
Aje, neki kar se Italijanov tiče - smešno!Med prazniki je šel brat za 14 dni z avtom do sicilije in seveda si je kupil "lonely planet" vodič za sicilijo.Kaj piše notri??Opozorilo vsem voznikom, ki bodo vadrali po Palermu, da naj v tem času pozabijo na vse normative, ki veljajo drugod po svetu, ker tam pa da tako vozijo, da ti ni nič jasno!!!Sicilija ima torej poleg ostalih znamenitosti, ki jih omenja vodič tudi zelo "znamenite" voznike! P.s.:brat se strinja
Na vrh
S60R-Ocean Race
07 maj 2007, 18:05
Član #22
Prijavljen dne: 13 nov 2006, 00:30
Objav: 1418
Na Siciliji sem bil že par krat in tam se vozi po načelu "ko je jači". Vsi povprek se rinejo v križiščih in nasploh, vožnja pač temperamentna in njim podobna. Isto je na prehodu za pešce. Če gledaš v avto ti ne bo nikoli ustavil, narediti se moraš, kot da ga ne vidiš in samo stopiš pa bodo takoj ustavili.
Na vrh
DruzeTITO
08 maj 2007, 00:18
Član #198
Prijavljen dne: 30 jan 2007, 00:02
Objav: 67
To pa je tema v kateri se da razpisat!

Torej najprej, ker večina govori o stanju na avtocestah bi se dalo kaj povedat o tem. Menim da vsi tujci skupaj ne naberejo toliko cvetk kot kakšen tovornjakar, ki preveč ceni svoj tovornjak in sebe da bi se pustil prehitet. Par primerov za lažje razumevanje:
-v ponedeljek 30.4. se peljeva S60R ocean race(za volanom) in jaz zraven od mb proti slovenski bistrici nakar začne en priklopnik, z 90 km/h, prehitevat en navaden tovornjak, ki je vozil 86-89 km/h tukaj nekje, in sta se prehitevala huhuhu časa.
-en dan se peljem iz lj v mb za cestninsko postajo TEPANJE dohitim 3 tovonjakarje, nakar se ob prihodu do bljižnega klanca pomakne prvi na pas za počasna vozila drugi nadaljuje po voznem. Do tukaj vse lepo in prav ampak maneve tretjega, ki pa se je pomaknil na prehitevlni pas, mi pa je še danes neznanka(čemu namreč se sprašujem) in tako sem se vozil za tremi tovornjakarji(vsak na svojem pasu), 1. v koloni avtomobilov, z hitrostjo cca. 50 km/h proti vrhu klanca.

Ob tovornjakarjih je pa tu tudi skupina ljudi, ki se vedejo kot tovornjakarji. Ponavadi so to vozniki predelanih peugotov 106, 206, 306, puntotov, cliotov pa tudi vw pasat tdi ali pa audi a(4/6) 1.9 tdi, ki ob tem ko te zagledajo da začenjaš prehitevat naglo pospešijo koliko pač avto dopušča.

Toliko o avtocestah, ampak sam opažam več spornih situacij v mestu, ker se tudi več vozim po mestu.

Problem številka ena :"slaba vidlivost"- ne glede na uro in vreme se določena količina ljudi vozi z prižganimi meglenkami, ki imajo po možnosti, da se skladajo z modrimi pozicijskimi lučmi, namontirano modro plastiko ali prelepljeno folijo. Pote pa imamo še primere raznih veleumov, ki se v enosmernih dvopasovnih ulicah vozijo po sredi ceste, po možnosti čim počasneje (5-17 km/h). Potem je tukaj tudi prisotnost radijskih poročil o prometu, ker ko ljudje slišijo da je na koncu ceste, ki je dolga nekaj kilometrov, radar. bodo kot zakleto vsi že od začetka vozili med 25 in 40 km/h.

Na koncu pa še velik problem v stoječem prometu, torej parkiranju. Za lažje razumevanje prilagama sličico


Tukaj pa imamo nekaj situcij :
-smo voznik vozila D se zapeljemo mimo vozila A in hočemo parkirat in zraven in ugotovimo da je nesposobni voznik vozila B parkiral čez dva parkirna prostora in naraste nam krvni tlak na 160/120
-smo voznik vozila D, če predpostavimo da so prva tri polna parkirišč in da ni vozila B ampak sta na njegovem mestu 2 normalno parkirani vozili in nato uzremo vozilo C. Ob takem parkiranju ti pa ni več nič jasno veš le, da bi voznika/voznico če bi bil tukaj nadrl, če že ne kar oklofutal. Krvni tlak je 180/138
-Smo voznik vozila A, imamo pomemben sestanek in deset minut pred tem ugotovimo, da smo pozabili en pomemben dokument doma. hitro tečemo do avtomobila in kaj ugotovimo, da za našim vozilom stoji vozilo D in nam utripa z vsemi štirimi žmigavci. Taka situacija zna biti smrtno nevarna saj krvni tlak (zgornji) lahko preseže 200 , spodnji pa se povzpne tudi do 190.

lep pozdrav. TITO
Na vrh
Photopress
08 maj 2007, 10:14
Član #115
Prijavljen dne: 05 dec 2006, 22:15
Objav: 61
ha, ha, ha, situacija ob parkiranju zasluži Oskarja za režijo...

P.S. Posneto po resničnih dogodkih...

Nadaljevanje sledi v tem smislu, da v drugem delu opisane zgodbe vključimo še parkirna mesta za invalide, kamor največkrat parkirajo posebni "invalidi" s težko poškodbo možganov...
Na vrh
AljAž
08 maj 2007, 10:25
Prijavljen dne: 20 nov 2006, 09:44
Lokacija: nM
Objav: 3767
Photopress je napisal(a): ...

....vključimo še parkirna mesta za invalide, kamor največkrat parkirajo posebni "invalidi" s težko poškodbo možganov...


Ta je dobra!
Neverjetno ali pa malo manj je to, da res obstajajo in jih ni malo, predvsem mladih!
Na vrh
Terminator
08 maj 2007, 19:34
Član #74
Prijavljen dne: 18 nov 2006, 18:29
Lokacija: Ljubljana
Objav: 2980
danes sem skoraj [cenzura] peljem se po miklošičevi proti žel. postaji za neko žensko z alfo (zadaj razbita) na križišču je obvezno levo in čakam v koloni za njo.. nasproti vozeči so pa vsi zavijali desno in ta "uboga" ženska je čakala in čakala (jaz pa p***** za njo) pa čeprav sta tam vzporedno 2 pasova in bi enostavno zavijali z naše strani in vsi tisti z nasproti vozeče strani hkrati....
Na vrh
AljAž
08 maj 2007, 19:50
Prijavljen dne: 20 nov 2006, 09:44
Lokacija: nM
Objav: 3767
Terminator je napisal(a): ...

danes sem skoraj [cenzura] peljem se po miklošičevi proti žel. postaji za neko žensko z alfo (zadaj razbita) na križišču je obvezno levo in čakam v koloni za njo.. nasproti vozeči so pa vsi zavijali desno in ta "uboga" ženska je čakala in čakala (jaz pa p***** za njo) pa čeprav sta tam vzporedno 2 pasova in bi enostavno zavijali z naše strani in vsi tisti z nasproti vozeče strani hkrati....

Sodi v temo Mojstri na cestah!

Hja tole je meni tudi vedno smešno bilo, sem pa doživel (če sem jaz na mestu te ženske), da je nasproti vozeč avtomobil imel vklopljen desni žmigavec-in sem jasno zavil levo, nakar se on premisli in gre naravnost. Takrat pa je bilo res blizu, hvalabogu sem pravočasno ustavil samo kakšna zmeda potem ko sem ostal sredi križišča. No hvalabogu ni bilo nič in sem lahko hitro ušel...
Na vrh
Domzalcan
08 maj 2007, 19:59
Član #110
Prijavljen dne: 01 dec 2006, 15:44
Objav: 104
Sam tole temo ste pa res zadeli!


No, naj se jaz povem kaj si mislim o nasem prometu...ce lahko temu sploh reces tako.


Torej, kot veste sem poklicni voznik in se precej vec prepeljem po tujini kot pa v tej "posrani" sloveniji.

Naj opisem dogajanje po tujih evropskih drzavah zadnje case:

Kot prvo, bi najraje in za najbolj kulturne voznike omenil ANGLEZE! Anglezi, svaka vam cast, glede na to, kaksno prometno kulturo mate. Pozor! Vozim kamion po AC, dvo pasovnica, pred mano kamion 86kmh, jaz 89kmh. Veste kako to zgleda a ne? Nepredstavljiva hitrost ki ubija. hehehe. No, pac vse zabito, ni placa da bi prehitel... dam zmigavec... evo, se najde kandidat v sekundi ki me bo pustil da grem na prehitovalni pas...ostali za njim se ne razburjajo. Kamion pred mano pa toliko upocasni, ker vidi da sem hitrejsi in se lepo odpeljem mimo, ne da bi koga oviral 10minut kot recimo v sloveniji ko se boris da bos nekoga v kamionu prehitel v 10ih kilometrih...


No, potem pride Belgija. Tukaj bom tkole reku. V mestih se ne vozim, vecinoma delam tranzit, kolikor opazam, so teli nasi sotrpini zelo zivcne narave in psihicno popolnoma moteni. Tovornjak pred mano... 85kmh ali manj...jaz na polno kokr gre... dohitim, za mano nobenga...prilezem vstric z njim, kabina ob kabino... ga gledam...kaj dela... model stisne po gasu... se nasmeji, pokaze varovalko med zobmi... in se igra z mano... jaz ne popuscam...za mano kolona, nakar mi pomaha in pici minimalno 120kmh naprej... 3minute in ne vidi se ga vec. Ja to so ti belgijci... enako z avtomobili.... precej podobni Italjanom.

No ko sem omenil ravno Italjane, bi lahko spisal cel roman... Verjetno jih tudi sami dovolj dobro poznate, saj ste bili vsaj 1x v Italiji. Ce ne sami, pa kot sopotnik. Tam je huje kot na balkanu... Trobijo, se derejo (merda, putana...), pluvajo cez okna, izsiljujejo,... nebom vec pisal, ker bom slabe volje


No, zdaj pa poglejmo Nemcijo. Nemcija ni vec kar je bila pred 5imi leti. Kultruno nastrojena. Ne. Zdaj, ko imajo toliko turkov in balkancev tam gor...se je prometna kultura obrnila na glavo, saj so Nemci izgubili zivce. Predvidevam, da zato, ker se vecina Balkancev obnasa neprimerno za volanom.

No, kaj naj recem. Slovenija kot slovenija, nekuluturen narod ki misli da je sam na cesti. Vcasih sem tudi jaz tak, samo gledam da ne ogrozam se koga. Narod se ne zaveda, kaj se lahko zgodi, ko izsiljuje, ko se pogovarja po telefonu, ko gleda za dobrim ribam, ko poslusa glasno musko.... veliko takih nepremisljenih dejanj lahko povzroci prometno nesreco. Lahko z materialno skodo, lahko pa tudi s smrtnim izidom, ki bog ne daj da se to zgodi komu izmed nas.


Pa srecno voznjo se naprej.
Na vrh
sebaveh
08 maj 2007, 21:03
Član #91
Prijavljen dne: 22 nov 2006, 19:08
Lokacija: Slovenska Bistrica
Objav: 1249
Enkrat je že bilo v časopisih omenjeno, da smo edina država, ki nima avtocestne policije. Kar je za moje pojme patetično in ignorantsko od države.
Na vrh
Spletna stran
S60R-Ocean Race
08 maj 2007, 23:11
Član #22
Prijavljen dne: 13 nov 2006, 00:30
Objav: 1418
Saj "avtocestne" policije ne rabimo. Čisto dovolj je za nas tale provida, ki "zahakla" kar precej divjakov. Da bi pa me nekdo zafrkaval če se ob pol štirih ponoči v ponedeljek ob prazni cesti in lepem vremenu peljem 180km/h pa ne. Se je že zgodilo, da ko sem se enkrat julija peljal iz LJ v MB ponoči, sem lahko na deset prstov preštel avtomobile, ki sem jih srečal-prehitel. Če pa kdo dirka med gužvo poleti, ko se utrujeni Poljaki in Slovaki fijakajo po naših avtocestah pa seveda obtožujem. Nemci pa imajo zaradi avtomobilističnega lobija skoraj 40% avtocest brez omejitve oziroma če si nad 130Km/h in se kaj zgodi, si avtomatsko kriv.
Na vrh
Terminator
10 maj 2007, 18:24
Član #74
Prijavljen dne: 18 nov 2006, 18:29
Lokacija: Ljubljana
Objav: 2980
danes sem skoraj ponorel, ko sem videl prelepo črno S40ko (serija I., prednje nove črne luči ), ki jo je vozil nek dedek, ki ni vedel kam bi šel in ko sem ga že prehiteval (ozka ulica, levo desno parkirani avtomobili, hitrost okoli 50km/h), se odloči da zavije levo, tako da je malo manjkalo da ni zapeljal vame voznik ki je bil medtem za njim je še bolj ponorel kot jaz in mu začev hupati kot nor

takim voznikom bi takoj vzel vozniški izpit, pa tudi volva si ne zasluži.....
Na vrh
alfaromeo
19 avg 2007, 15:33
Prijavljen dne: 12 nov 2006, 21:59
Objav: 3866
Po dolgem času zopet en moj prispevek....

Cestno prometna kultura je na psu. Včeraj zvečer se sprehajam po LJ in grem čez parkirišče pri Zvezda parku. Opazujem. "Gospod" z 3 gospodiči(sopotniki) je ustavil svoj avto(avtomobil A) na voznem pasu, mlajši občan z pravtako 3 sopotniki pa je vzvratno speljal iz parkirnega mesta (vozilo B)in se dotaknil stoječega vozila, ker ga je spregledal.
Iz vozila B stopi ven voznik in nekaj gleda , nakar iz vozila A stopita dva sopotnika in takoj verbalno napadeta voznika vozila A. Jebo ti pas mater, ko te uči da voziš, pedaru jedan ?!? šta si učinio?!?
Voznik B vozila je rekel sorry nisem vas videl, kaj bi rad?!? Nakar iz vozila A stopi ven voznik in se začne dret, ko strgan pes, da sve ču to ja sredit, da mrš u pičku materino mulac jedan, ko te učijo da voziš, mrš u auto i tišina ipd.... Nakar iz avtombila B stopijo ven sopotniki in rečejo modelom, da se naj umirijo in da kaj jim je, da se lahko v miru zmenijo, nakar nekdo iz A skoraj udari nekoga iz B. V naslednjih parih trenutkih je postal kaos popoln, nekaj so se prerivali in lovil, nakar vozniku, "gospodu" iz vozila A nepopisan kaos povsem "vadi živac" in gre v avto po rambo NOŽ.....
WTF ?!?!? Kaj bo pa zdaj s tem, si mislim?! In glejga modela, z nožem v roki poštarta na mlajše občane in se dere, niko neče me jebat, pićka vam materina, ko če se jebat, mrš da vas ne vidim mulci, svi u kola, zaklao te bom ko kravu, ako nećeš bit tiho, JASNO!??....... ...
Jaz sem samo gledal, nisem vedel kaj naj naredim, bil sem čisto paf.... No nekako so se umirili.... in šli vsak svojo pot...

Torej sprašujem se čemu:
~ novi radarji za kontrolo hitrosti,
~ alko testi,
~ novi in novi "strožji" predpisi,
~ itd.,

Verjetno zgolj zato, da se bo polnila državna blagajna. Očitno je problem cestno prometne kulture velik in obširen in bo potrebno za izboljšavo le te storiti kaj več, kot pa postaviti par novih radarjev in nekoliko dvigniti cene prekrškov, sploh zato, ker očitno "neandertalcev" z pol možganske celice, ki mislijo, da lahko vse rešijo s svojim "globkim" galsom in nožem v roki ni malo....
Še huje pa je da ima tak, model izpit za avto in se z avtombilom tudi vozi naokoli.

Zakaj pride do ravnanja, kot je opisano zgoraj, pri zrelih 30+ letih?
Odgovor se mi je ponudil čez pet minut, malo naprej, to je na Bavarskem dvoru.
Hodim, nasproti pa pride skupina 5 mladoletnikov, ki so sodeč po pogovru nekaj ušpičili... Nekdo izmed 5 "razbojnikov" je dejal: " Koji mi bo kuratz onaj čičo i policajac?!? Itq imam 17 godina in niko mi ništa ne može..." Tukaj pride v upoštev pregovor, "Kar se janezek nauči, to janezek zna".

Lahko bi zaključil, da se cestno prometna kultura vskega posameznika začne pisati že veliko preje, kot pa z vpisom v avto šolo in opravljanjem CPP.
Na vrh
AljAž
19 avg 2007, 15:40
Prijavljen dne: 20 nov 2006, 09:44
Lokacija: nM
Objav: 3767
Očitno ne rabimo hoditi v Gučo, saj balkan prihaja k nam.
Na vrh
Blaž 460
19 avg 2007, 16:08
Član #40
Prijavljen dne: 13 nov 2006, 16:52
Lokacija: Ljubljana
Objav: 814
danes na večni poti, srebrna toyota celica, tip je bil pomojem nabasan ko žival, vozil je 40 in sekal ovinke, zanašalo ga je levo desno in ko sem ga hotu prehitet je začel kar po sredini vozit.
Na vrh
sebaveh
19 avg 2007, 19:38
Član #91
Prijavljen dne: 22 nov 2006, 19:08
Lokacija: Slovenska Bistrica
Objav: 1249
alfaromeo je napisal(a): ...

Zakaj pride do ravnanja, kot je opisano zgoraj, pri zrelih 30+ letih?


Zato ker bitje s pol strešice ni zrelo niti pri 30+ letih

Seveda to ne velja za vse, da me nebo kdo verbalno zlinčal
Na vrh
Spletna stran
Queen
23 avg 2007, 17:35
Član #459
Prijavljen dne: 23 avg 2007, 15:03
Objav: 14


[ Uredi 05 feb 2010, 16:33 ]
Na vrh
RollingStone
23 avg 2007, 17:49
Prijavljen dne: 13 nov 2006, 12:12
Objav: 1965
Tudi jaz sem včasih delal na cestnini na torovem. Šele na takem šihtu vidiš, kakšni pacienti dejansko so na cesti.

Si že imela kakšnega turčina, ki je mislil, da je na carini in kazal passport? Takim je fino (če si ponoči in če ni gužve) malo prebrskat avto, pregledat pasporte, in računat ---cestnino. Najprej bo prašal, zakaj si mu napisala kazen:).
Na vrh
Queen
23 avg 2007, 18:16
Član #459
Prijavljen dne: 23 avg 2007, 15:03
Objav: 14


[ Uredi 05 feb 2010, 16:34 ]
Na vrh
Pojdi na stran  [1] 2 3 ... 12 13 14

moderatorji: HIŠNIK, volvo5er, alfaromeo, RollingStone, AljAž

Skoči:     Na vrh

Powered by e107 Forum System
Prisotni
Gostov: 79, Članov: 0 ...

največ prisotnih: 1352
(Članov: , Gostov: 1352) v 20.03 - 12:40

Člani: 5977
najnovejši član: PeterFuh
Dogodki
Ni dogodkov
Anketa

Kdaj in v katerem modelu je Volvo prvič predstavil laminirana stekla?

1972 - 240

1992 - 850

1944 - PV444/544

1986 - 360

Anketa je namenjena samo članom

glasov: 526
Prejšnje ankete