Dobrodošli
Uporabniško ime:

Geslo:


Zapomni se me

[ ]
[ ]
[ ]

Oglasi
http://www.vozimvolvo.si/

Forumi
vozimvolvo.si :: Forumi :: Okrepčevalnica
<< Prejšnja tema | Naslednja tema >>   

Če slučajno kupujete nov TV

Avtor objava
POPI
06 jun 2007, 11:41 Predogled tiskanja
Član #68
Prijavljen dne: 17 nov 2006, 14:24
Objav: 477
V treh letih le še digitalna televizija, vsi v nakup opreme
torek, 05.06.2007 00:18
Tekst: Janez Zalaznik
LJUBLJANA - Do konca leta 2010 bomo imeli v Sloveniji le še digitalno televizijo, saj bodo analogne oddajnike takrat izklopili. To pomeni, da si bodo morali vsi gledalci kupiti digitalno televizijo ali pa sprejemnik za digitalno televizijo, ki je podoben sprejemniku satelitske televizije in naj bi stal okoli 150 evrov.


S sprejetjem zakona o digitalni radiodifuziji, ki ga je včeraj predstavil Andrej Vizjak, se začenja hkratno oddajanje analognih in digitalnih televizijskih signalov, ki bo trajalo najkasneje do konca leta 2010, ko bodo analogne oddajnike izklopili.



"Ob nakupu morajo potrošniki paziti, da njihova oprema podpira mpeg4," je včeraj opozoril direktor direktorata za elektronske komunikacije na gospodarskem ministrstvu Matjaž Janša.

"Tehnologija mpeg4 se še razvija, vendar je to tehnologija, ki bo aktualna vsaj še deset let, medtem ko se države, ki so uvedle mpeg2, že soočajo z vprašanjem prehoda," je pojasnil Miha Krišelj, namestnik direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije. "Obstaja šest ali sedem modelov sprejemnikov, ki že podpirajo mpeg4, razen dveh ne kažejo težav, predvidena pa sta tudi testiranje in objava seznama ustrezne opreme," je povedal Janša. V poslovalnici Big Banga so nam povedali, da sprejemnikov digitalne televizije, ki bodo podpirali mpeg4, še nimajo, da pa jih v kratkem pričakujejo; tudi digitalna televizija, ki jo imajo na zalogi, podpira le mpeg2.

"Bili bi zelo veseli, če bi imeli slovenske proizvajalce, ki bi bili konkurenčni," je na vprašanje o proizvajalcih digitalnih sprejemnikov odgovoril minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki je včeraj predstavil zakon o digitalni radiodifuziji. V Gorenju so na to pripravljeni. "Že do konca letošnjega leta bomo ponudili individualne sprejemnike, nato pa LCD-zaslone z vgrajenim sprejemnikom, ki bodo podpirali tehnologijo mpeg4," se povedali.

"Z digitalizacijo dobimo robustnejši prenos, ki porablja manj frekvenčnega spektra. Pri televiziji z visoko ločljivostjo lahko na enem kanalu prenašamo dva programa, na enem kanalu v primeru standardne kakovosti slike pa kar deset," je pojasnil Krišelj. Sproščene frekvence bodo na voljo za tehnologijo prenosa podatkov wimax, za mobilno televizijo ali storitve mobilne telefonije 3. in 4. generacije, s plačili za uporabo teh frekvenc naj bi sofinancirali gradnjo omrežja ali pa nakup sprejemnikov za socialno ogrožene prebivalce. Predvidoma naj bi bili do pomoči države pri nakupu upravičeni tisti, ki jim ni treba plačevati RTV-prispevka.

S sprejemom zakona, ki ga je vlada poslala v parlament, se bo začelo sočasno analogno in digitalno oddajanje. Janša pričakuje, da bi do konca leta digitalni signal že lahko spremljalo 70 odstotkov prebivalstva. "Frekvence so na voljo za dve omrežji, za eno je RTV Slovenija že dobila 11 odločb in sedem oddajnikov že deluje, za drugo lahko po novem zakonu kandidira tudi ponudnik programov ali kdo tretji," je pojasnil Krišelj. janez.zalaznik©dnevnik.si

Na vrh
Spletna stran
sebaveh
06 jun 2007, 17:39
Član #91
Prijavljen dne: 22 nov 2006, 19:08
Lokacija: Slovenska Bistrica
Objav: 1249
To velja tudi za TV module v avtih, tisti ki imate poleg RTI še TV in podobno...

Vendar pa lahko že zdaj rečem da tisti DA pretvornik zagotovo ni vreden 150 €.
Na vrh
Spletna stran

moderatorji: HIŠNIK, volvo5er, alfaromeo, RollingStone, AljAž

Skoči:     Na vrh

Powered by e107 Forum System
Prisotni
Gostov: 69, Članov: 0 ...

največ prisotnih: 1352
(Članov: , Gostov: 1352) v 20.03 - 12:40

Člani: 5976
najnovejši član: Juliovioky
Dogodki
Ni dogodkov
Anketa

Kdaj in v katerem modelu je Volvo prvič predstavil laminirana stekla?

1972 - 240

1992 - 850

1944 - PV444/544

1986 - 360

Anketa je namenjena samo članom

glasov: 526
Prejšnje ankete