Dobrodošli
Uporabniško ime:

Geslo:


Zapomni se me

[ ]
[ ]
[ ]

Oglasi


Forumi
vozimvolvo.si :: Forumi :: S60 (2.gen) / XC60
<< Prejšnja tema | Naslednja tema >>   

Nakup rabljenega V60 (2013 ali 2014)

Avtor objava
Dzhimen
10 nov 2018, 14:53 Predogled tiskanja
Član #15156
Prijavljen dne: 10 nov 2018, 11:48
Objav: 4
Lep pozdrav vsem.

Sem nov na forumu.

Registriral sem se, ker se resno zanimam za nakup modela V60, pa ker vidim da ste tukaj nekateri kar strokovnjaki za te Volvote, me zanima če bi bil kdo toliko prijazen da bi mi podal kako mnenje ali dodatne informacije.

Ceno sem si postavil na okoli 10.000€, za to recimo dobim 2013 ali 2014 letnik z okoli 125.000 km. Ciljam na D2 z ročnim menjalnikom.

1) Prvo vprašanje, ki mi ga bo upam da kdo uspel razjasniti je glede paketov opreme. Avtov z opremo Summum je zelo malo, tako da primerjam Kinetic ter Momentum. Kakšne so bistvene razlike med tema dvema paketoma, a mi zna mogoče kdo povedat? Do sedaj sem opazil, da Kinetic nima navigacije in pa parkirnih senzorjev zadaj načeloma. Ali je še kak drug razlog, da vzamem Momentum, glede na to da ima že osnovna različica precej opreme (avtomatsko klimo, tempomat, bluetooth...)?
Probal sem pogooglat seznam opreme za to leto, ampak ga nikjer ne najdem. Ve kdo mogoče kje bi lahko to dobil?

2) Na testni vožnji sem bil, ampak ker avto ni imel vinjete nisem uspel testirati vožnje pri večji hitrosti. Ker 90% časa v avtu preživim na AC s tempomatom na 130 km/h, me zanima kako se avto obnese pri takem stilu vožnje? Zanima me predvsem hrup v kabini (od motorja, vetra ali gum). Popolne tišine ne pričakujem, ampak zanimajo me vaše izkušnje, tisti ki si avto lastite ali pa ste se imeli priložnost v njem peljati na daljše razdalje. Seveda bom pred nakupom to obvezno preveril tudi na lastni koži, ampak samo toliko da vem kaj pričakovati.

3) Ve kdo mogoče kako je z lučmi pri tem Volvotu? Levo od volana ima gumb za luči (0, parkirne, AUTO in kratke). Zanima me kako to funkcionira? Pri avtu imam rad, da mi nastavitev luči ni potrebno tikati (ko vžgem avto se vžgejo luči, ko vgasnem avto se ugasnejo, da niti ne razmišljam to tem). A če bi nastavil na AUTO, je potem to to? Podnevi so daytime luči, ponoči so kratke, ko ugasnem avto pa se luči vgasnejo, a mi lahko kdo to potrdi?

Drugače pa se priporočam za vsakršen nasvet glede nakupa ali lastništva V60. Vsaka informacija dobrodošla.

Najlepša hvala če si bo kdo vzel minutko časa in mi dal kako informacijo, da mi olajša nakup.

Lep pozdrav!
Na vrh
Aljaž225
10 nov 2018, 19:31
Član #10694
Prijavljen dne: 12 apr 2014, 16:53
Objav: 404
Živjo

Za začetek boš moral povedati ali gledaš motor 1,6D2 ali 2,0D2, ker so med njima velike razlike.

Paketi pa se med seboj nadgrajujejo zato ima npr mometum vse kar ima kinetic, oziroma summum ima vse kar ima Kinetic + momentum ter še dodatne stvari iz paketa summum...

Paket Summum je najvišji paket opreme, seveda pa imaš potem še cel kup opcij ki so izven tega paketa kot je npr radarski tempomat.
Paket summum ima električen voznikov sedež z memory, usnje, gretje sedežev spredaj (opcijsko in odvisno od države za katero je bil delan tudi zadaj), bi-xenon... (če gre za facelift model imaš tu tudi že TFT display namesto analognih števcev.)

Paket momentum je srednji paket opreme kjer dobiš senzor za dež, električno poklopna ogledala, senzorje za parkiranje zadaj, krom oz alu letvice okrog stekel, 17col alu platišča itd.

Paket kinetic pa je nekako začetni oz 1. nadgradnja osnovnega avta, tu dobiš usnjen volan, limiter, komande za radijo na volanu, črne oz plastične letvice okrog stekel, 16col alu platišča...

Osnovni paket avta pa je V60 - do sedaj sem zasledil na avtonetu samo 1 takšen primerek S60, tu imaš jeklena platišča 16col, plastičen volan to je pa bol kot ne to od opreme

Drugače pa pazi ker marsikater prodajalec nima pojma kaj prodaja, velikokrat je avto v opistu z business paktom, kar je dejansko nadgrajen kinetic, vendar je manj opremljen kot momentum.
Najlažlje bo da za paket opreme preveriš kar na sovoznikovi strani, odpreš zadnja vrata in pogledaš na B stebriček (tam kjer so tečaji vrat) bo črna nalepka z podatki kje je bil avto narejen, številko šasije, barvo ter paket opreme ki jo avto ima.

Za kaj več pa lahko polješ na ZS ali pa objaviš tu, da ti malce pomagamo glede opreme.

Kar se tiče telefonije bluetooth pa pazi na tipko TEL, če je nima potem tudi ni bluetooth. Pogoj da je avto imel bluetooth pa je ta da avto ima nadgrajeno ozvočenje na High preformance, ta paket ozvočenja boš prepoznal po aplifijerju pod sovoznikovim sedežem (črna škatla z kabli in je pritrjena na dno avta - če sovoznikov sedež pomakneš nazaj se zadeva vidi.


Mislim da imam celo jaz skopiran cenik opreme ter ostale podatke. Si morda na Facebooku?


Glede na to da kot sam praviš da si precej na avtocesti glej za 2,0 motorjem, 1,6 je na splošno malce prešibak sploh pa ko pomisliš da ima avto čez 1600kg.

Kar se tiče glasnosti je precej odvisno od motorja med katerim izbiraš, sam imam S60 Summum D3 (2,0 5cil 120kW) in je prav super vožnja po avtocesti, 130km/h je 1950rpm, 150km/h pa nekje 2400rpm. Drugega kot vetra okrog ogledal (ki so precej velika in pregledna) se ne sliši.
Je pa najbolje tako kot si rekel že sam zadevo poizkusi, če pa si iz kje v okolici Trojan pa lahko tudi kaj več povem in pokažem v praksi.


Glede luči je spet odvisno za kater trg oz iz kje je avto, moj je švedski z xenonom in luči gorijo na poziciji 0 ter na kratkih lučeh, na sredini pa samo pozicija - popoln izklop luči z prižganim motorjem ni mogoč.
Kar pa se tiče avtomatskega vklapljanja pa bo delal sam če boš imel stikalo na auto, na kratkih lučeh. Glede pozicije 0 pa je spet vezano iz kje je avto.


Če imaš pa ostala vprašanja, pa napiši v tu ali pa v ZS, lahko pa tudi prek telefona kaj več predebatirava, upam da sem ti vsaj malo pomagal.


Lp.
Aljaž


[ Uredi 10 nov 2018, 19:33 ]
Na vrh
Dzhimen
11 nov 2018, 04:08
Član #15156
Prijavljen dne: 10 nov 2018, 11:48
Objav: 4
Uf, najlepša hvala za izčrpen odgovor.

Gledam 1.6 D2 motor (nisem niti vedel da obstaja 2.0 D2 lol, sem mislil da je potem to že D3). To pa zato, ker je velika večina V60 na avtonetu D2 1.6 115HP. Pa tudi malo dražji so močnejši motorji, kako kapljico več spijejo predvidevam, pa kar precej se pozna pri zavarovanju ter registraciji... Vem da se na take reči ne sme glih gledat če si avto kupuješ, ampak ko razmišljam o mojem stilu vožnje sem skoraj prepričan da je to dovolj zame.
Zadnje čase sem se navadil lepo umirjeno peljat po AC. Če se mi nikamor ne mudi sem na 110 ali 120 na tempomatu, kaka dobra playlisto si dam za poslušat in se lepo z mirnimi živci pripeljem na cilj. Še ko prehitevam kake tovornjake sem na tempomatu, tako da pospešujem tudi bolj poredko. Saj verjamem da se pozna močnejši motor, še posebej pri bolj dinamični vožnji ali pa če se pelješ 150-170, ampak za se peljat v dveh pri 130 se pa tudi 1.6 D2 ne bo ravno namatral, ali se motim?
Razen če je kaka serijska napaka al pa znana hiba pri teh motorjih, to se pa še nisem v detajle pozanimal...
Če pa pride kaka dobra ponudba za močnejši motor, si grem pa tud to pogledat, nič ne izključujem.

Glede opreme: Summuma niti ne gledam, ker jih je malo, dražji so, pa po pravici povedano noben bonbonček iz tega paketa me ne prav mika...
Razmišljam ali vzeti Momentum ali mi je dovolj osnovni Kinetic. Od tega kar si napisal mi iz Momentum paketa najbolj dišijo senzor za dež, električno preklopna ogledala in pa parkirni senzor zadaj...

Ali mogoče veš ali velja tako, da noben Kinetic tega trojega nima in vsi Momentumi to sigurno majo? Ker potem sigurno vzamem Momentuma. Ali obstaja možnost da je bilo v kakšno Kinetic opremo kaj od tega dokupljeno ali pa da Momentum oprema recimo česa od tega nima? Iz avtonet oglasov težko točno razberem opremo, ker je veliko napak ali pa sploh ni vpisano...

Sem ti na ZS poslal mail, pa če kje izbrskaš specifikacijo opreme za leto 2013 ali 2014, bi ti bil hvaležen že mi zadevo pošlješ, da si to malo pregledam.

Bom pa naslednjič ko grem na ogled kakega V60 pogledal tudi na stebriček da vidim kak paket opreme je. Torej pri tečajih zadnjih desnih vrat? Tega nisem vedel, hvala za namig. ;)


Bluetooth sem na testni vožnji kar priklopil telefon, pa je delal streaming muzike. Telefoniral sicer nisem, ampak če se telefon poveže in da ima TEL gumb, potem je načeloma to to, ali ne? Na bluetooth sem se tako navadil, da avta brez tega sigurno ne kupim. Bom pa naslednjič pogledal tudi pod sovoznikov sedež.


Glede luči sem torej lahko miren, bom dal v AUTO in naj se same prižigajo in ugašajo.



Na večino mojih pomislekov si mi odgovoril, tako da nekih konkretnih vprašanj trenutno nimam več. Lahko da se mi kasneje še kaj porodi. Drugače pa še vedno dobrodošlo vsakršno mnenje, pripomba ali komentar glede teh V60 ali sorodnih Volvotov. Mogoče glede napak motorjev, ali pa kakih malenkosti ki vas motijo pri avtu (če sploh kaj)...

Aljaž, še enkrat hvala za vso pomoč! ;)

Lp,
Klemen
Na vrh
Aljaž225
11 nov 2018, 10:51
Član #10694
Prijavljen dne: 12 apr 2014, 16:53
Objav: 404
Malenkost

1,6 D2 je PSA motor (peugeot - citroen - ford), razlog da je ta motor končal v volvu pa je ta da je bil ford lastnik volva.
Sicer kar se tiče moči bom povedal čisto iz prve roke, imel sem ga v S40, in lahko rečem, da po mojem mnenju takšen motor ni ravno za v V60 še za S40 ni najboljši, seveda pa je to moje mnenje.
Kar se porabe tiče meni S60 D3 pije manj kot mi je S40 D2, če zadeve primerjam na avtocesti ter regionalki. Kar pa se tiče D3 za na kratke razdalje (ob vikendih samo po par km) pa avto pije 10l in več, tu je D2 vsekakor zmagovalec.
Hibe D2 motorjev... Kolikor mi je poznano gredo rade rakom žvižgat kakšne šobe, zglobi (potrebna obnova celotne polosovine ker se zglob ne da menjati)...

Drugače pa morda iz prve roke poraba na D3 na 235/45R17:
avtocesta (večinoma tempomat 143km/h) 5,5l/100km seveda z klimo
regionalka (večinoma med 90 in 100km/h) okrog 4l z klimo
Mesto pa če je segret okrog 7l mrzel pa 10l+ z klimo
Brez klime je ralika za cca 0,5l

Poraba iz prve roke pri S40 D2 (precej lažji avto kot V60 cca400kg) na 205/55R16:
Avtocesta (tempomat 140km/h) 6l
Regionalka okrog 4l z klimo
Mesto okrog 6l segret in hladen.

Vsekakor če imaš možnost poizkusi oba, vem da so D3, D4 in D5 redkejši in bol cenjeni ampak verjemi z razlogom.


Kinetic tega nima, če ima karkoli od tega potem je to doplačano ali pa nadgrajeno z kakšnim paketom, večina oz skoraj vsi tega nimajo.
Pri kineticu pazi tudi to da ima doplačan bluetooth, ker ni serijski - očitno ta ki si ga vozil ga ima.
Momentum to ima to kar sem omenil poprej in kar sprašuješ serijsko, pravtako so sedeži v kombinaciji vinil - blago, pri kineticu samo bago. Momentuma boš najlažje prepoznal po krom letvicah okrog šip, če jih nima potem je kinetic z kakšno nadgradnjo. Drugače pa tako kot si že rekel sam, odpreš zadnja desna vrata in pogledaš na nalepko na B stebričku pa bo hitro jasno kakšno opremo imaš pred seboj.


Glede luči pa te nima kaj skrbet.

Ni za kaj, pa uspešen nakup

Lp
Aljaž



Na vrh
Andrei
16 nov 2018, 13:34
Član #838
Prijavljen dne: 05 avg 2008, 18:11
Objav: 475
Vse okrog opreme in motorja je izjemno osebna izbira. Sem peljal 1.6D v S60 in je OK, nikakor pa ni avto s tem zabaven. Po moje je podhranjen, ampak če ti to ni pomembno, potem je v redu izbira.
Kar se tiče ravni opreme prav tako: če ti usnjeni sedeži ne pomenijo nič in če ti je npr. panoramsko okno brez veze, potem boš brez vsega tega z lahkoto živel, pa še ceneje bo. Če pa meniš, da katera od teh stvari da piko na i vožnji in počutju, potem seveda glej take modele. Izbire je precej, a če se v nekaj zapičiš (T5 in panoramsko okno + summum), potem se izbira izjemno skrči.
Na vrh
Spletna stran
Dzhimen
20 nov 2018, 17:34
Član #15156
Prijavljen dne: 10 nov 2018, 11:48
Objav: 4
Sem šel danes gledat še enega V60 in sicer je v oglasu pisalo da je Business.

Izkazalo se je da je v bistvu Kinetic (sem pogledal na stebriček vrat, hvala za nasvet! ), ampak je imel očitno potem dokupljeno dodatno opremo, ker je imel bluetooth, imel je parkirni senzor zadaj, imel je senzor za dež, imel je navigacijo...

Veliko je teh, ki so Kinetic, ampak imajo Bluetooth, parkirne seznorje itd, in če prav razumem je razlika med temi "nadgrajenimi" Kinetici ter Momentumom ta, da Momentum ima naknadno še:
- zložljiva zunanja ogledala
- usnje oz. delno usnje
- kromirani dodatki (na volanu, menjalniku, steklih, na konzoli...)
- samodejno temnjenje vzvratnega ogledala
- parkirni senzorji spredaj

Pa tudi najbrž bolj kvalitetno ozvočenje. Aljaž, omenil si neko škatlo pod sovoznikovim sedežem, jaz sem slikal (http://shrani.si/f/1K/13v/3QM7BKIz/img20181120102654.jpg) in ni nobenih kablov videt... A to pol nima High-performance ozvočenja, je samo dokupljen BlueTooth, ali kako? Ima TEL tipko, torej zadeva naj bi delala.

Od Momentum opreme mi najbolj dišijo krom dodatki, ker volan in menjalnik prav malo dolgočasno izgledata samo v ceneni črni plastiki... Pa mogoče dodatno ozvočenje, ampak kolikor sem uspel stestirat za glasbo normalno poslušat je tudi navadno ozvočenje v redu, "hauba partyjev" pa ravno ne bom gostil.


Drugače pa mi je prodajalec rekel, da je to Volvo motor (2015 1.6 D2 115KM) in ne od PSA koncerna. Aljaž, ti trdiš nasprotno. Kako se lahko prepričam?


Vsakemu ki so bo vzel čas za mi malo razjasnit zadevo se že vnaprej lepo zahvaljujem! ;)
Na vrh
VolvEko
20 nov 2018, 17:51
Član #1439
Prijavljen dne: 29 dec 2009, 20:55
Objav: 118
1.6d2 je idebticen 1.6hdi 8v 85kw
Govorilo se je nekje na tem forumu da ima drugacno glavo motorja ampak kolikor so mene poducili to ne drzi!
Ti razni dilerji niso lih strojniki
Na vrh
VolvEko
20 nov 2018, 17:54
Član #1439
Prijavljen dne: 29 dec 2009, 20:55
Objav: 118
Sam imamm 1.6d2 v V70 in je cisto zadosti za normalno voznjo.
Poraba v dveh letih 5.9 rocno racunano. Delam samo cca 12.000km.
Na vrh
Volvej
20 nov 2018, 18:58
Član #1127
Prijavljen dne: 05 maj 2009, 13:06
Objav: 1553
VolvEko je napisal(a): ...

Sam imamm 1.6d2 v V70 in je cisto zadosti za normalno voznjo.
Poraba v dveh letih 5.9 rocno racunano. Delam samo cca 12.000km.


Zanimivo kam je prišla tehnologija v zadnjih 20 letih. Jaz imam na mojem 2.5 TDI-ju, ki ni Common Rail, ima mehansko Bosch Pumpo, s turbino brez variabilne geometrije in skoraj enim litrom volumna več... povprečno porabo 6.4 litra. To je poraba zadnjih 2,5 let, delam pa isto cca 12.000 km / leto.
Na vrh
Godward
20 nov 2018, 20:36
Član #11171
Prijavljen dne: 02 jun 2014, 21:54
Objav: 598
Dzhimen, verjemi Aljažu ne pa dilerju. Ali pa ne, kakor želiš.

Volvej, jasno, porabe na dizlih so se zvišali zaradi ekologije-beri dpf in to sranje
Na vrh
Aljaž225
21 nov 2018, 00:51
Član #10694
Prijavljen dne: 12 apr 2014, 16:53
Objav: 404
@Dzhimen
Kar se tiče ozvočenja ima ta avto high preformance ter bluetooth.

Kar se tiče opreme je to potem Kinetic z paketom Business, kot pa si že sam ugotovil pa ima momentum nekaj zadev več. Morda najbol praktično od vsega je to da ima samozatemnitveno ogledalo.
Kar se tiče parkirnih senzorjev spredaj spet ni pogoj (variira glede na tržišče).
Ločiš pa ga po krom dodatkih kot si že sam ugotovil, okrog šip, volan, itd. Pri summumu so po pravilih še krom dodatki v odbijaču spredaj (pred FL).


1,6D2 motor ni nikoli bil volvov in nikoli ne bo
Drugače zadaj na bloku motorja imaš prav lepo odžgan znak peugeota in citroena.
Gre za motor narejen iz 1,6d, ki ima spremenjeno glavo motorja (naj bi volvo nekaj spreminjal), avto je 8V in ne 16V kot 1,6d, kar pomeni da je malce bol živahen pa še vseeno ne ravno zver.
Verjemi tistemu ki ti iz prve roke govori da je PSA, ker je takšen motor imel - govorim o sebi.

Drugače pa tako kot sem ti rekel, glede na to da si nekje mojih let rajši poglej za D3/D4 - verjemi ne bo ti žal.

Sliko da je D2 PSA pa imaš na mailu ;)

Lp.
Aljaž
Na vrh
Dzhimen
22 nov 2018, 21:49
Član #15156
Prijavljen dne: 10 nov 2018, 11:48
Objav: 4
Aljaž in ostali: Hvala!

Upam da se ni slišalo tako, kot da ti ne bi verjel ali kaj podobnega...
Sem mislil samo da je kot pri opremi, da malo varira, tudi če piše da je Kinetic ima nekaj opreme od Momentuma, pa sem mislil da je mogoče pri motorjih kaj podobnega. Recimo da bi bilo do enega modelnega leta PSA motor, naprej pa Volvo ali kaj takega, glede na to, da je prodajalec kar zatrjeval, da je Volvo motor in da ima noter neka posebna varovala in da kako je boljši itd. Saj ga nisem jemal resno ker je pač prodajalec in bo rekel vse, samo da proda, ampak zanimalo me je, pa sem vprašal.

Sedaj mi je zadeva razjasnjena, vsi D2 brez izjeme so PSA!
A je razen moči kaj bistveno slabši od Volvotovih? Kake znane napake ali kaj podobnega? Bi se lahko reklo da je zanesljiv?

Gledam tudi za močnejšimi motorji, ampak jih je malo pa še dražji so, jaz pa sem že tako pri limitu mojega budgeta. Peljat sem bom šel z Enim D3 ali D4 Momentumom, pa bom videl če me bo tako prepričalo da se stegnem še malo.

Hvala lepa še enkrat! Sem veliko informacij dobil v tej temi, kar mi bo sigurno olajšalo nakup!
Na vrh
Aljaž225
22 nov 2018, 22:54
Član #10694
Prijavljen dne: 12 apr 2014, 16:53
Objav: 404
Malenkost, zato smo tu

Ni bilo tako, pač povemo ti iz prve roke.
Na žalost / srečo ne, ni tako kot pri nemcih

Tako kot sam praviš, prodajalec bo natvezil vse da proda.


D2 1,6 je PSA, D2 2,0 od leta 2013/14 (120hp) je volvov 4cil motor iz platforme novih motorjev.
Hibe D2 1,6 so kakšne šobe (Continetnal), začetne serije so rade spuščale olje na glavi ventilov, podložke pod šobami...
Kar se tiče vzdržljivosti motorja pa je sigurno volvov motor bolj vzdržljiv na dolgi rok.

Sporoči kakšen se ti bo zdel D3/D4

Pa ne pozabi potem kaj povedat oz objavit v moj volvo, da predstaviš šveda ;)

Lp.
Aljaž

[ Uredi 22 nov 2018, 22:55 ]
Na vrh
Godward
23 nov 2018, 00:30
Član #11171
Prijavljen dne: 02 jun 2014, 21:54
Objav: 598
Lahko pa pohodis tudi kakega D5
Na vrh
winni
23 nov 2018, 02:11
Član #13904
Prijavljen dne: 29 dec 2016, 16:58
Objav: 93
Aljaž225 je napisal(a): ...


Kar se tiče vzdržljivosti motorja pa je sigurno volvov motor bolj vzdržljiv na dolgi rok.



In tudi dražji če gre vmes kaj narobe?

Mislim da se je pri teh kilometrinah in letnikih dvakrat za vprašat da ali ne PSA motor...
Nenazadnje poznajo ga vsi mehaniki, rezervne dele lažje dobiš, cel motor je cenejši in lažje dobavljiv, nabavna cena avtomobila je cenejša, .... ali ne?
Na vrh
JG
23 nov 2018, 07:56
Član #100
Prijavljen dne: 26 nov 2006, 20:27
Lokacija: Gorenjska
Objav: 1349
Glede vzdržljivosti je PSA 1.6D enako ali bolj vzdržljiv kot vsi VEA dizli pri Volvu. Je pa nazalost prešibak, kot je tudi D2 s 120 konji za Volva.
Na vrh
Anže
23 nov 2018, 09:13
Član #1112
Prijavljen dne: 19 apr 2009, 20:15
Objav: 259
Še to, D2 1.6D po mojem vedenju zahteva "pogostejše" vzdrževanje - menjava olja na 15 000km, medtem ko imajo novi D2 2.0 interval na 30 000km. No to sicer še ni velik problem, pač pa vprašanje gospodarnosti prejšnjega lastnika. Saj vemo, večina rabljenih vozil imajo kako skrito napako, kar je tudi načeloma razlog za prodajo.

Sicer pa a niso VEA 2.0 D2 in 2.0 D3 praktično identični, razlika v moči pa je zgolj zaradi softwara?

Na vrh

moderatorji: HIŠNIK, volvo5er, alfaromeo, RollingStone, AljAž

Skoči:     Na vrh

Powered by e107 Forum System
Prisotni
Gostov: 61, Članov: 0 ...

največ prisotnih: 1352
(Članov: , Gostov: 1352) v 20.03 - 12:40

Člani: 5972
najnovejši član: Twxqrprob
Dogodki
Ni dogodkov
Anketa

Kdaj in v katerem modelu je Volvo prvič predstavil laminirana stekla?

1972 - 240

1992 - 850

1944 - PV444/544

1986 - 360

Anketa je namenjena samo članom

glasov: 526
Prejšnje ankete